KOKO MOJO SPOTLIGHT SERIES - SPOTLIGHT ON SAM COOKE

Artiest info
Website
facebook
 

 

Rhythm and Blues is de verzamelnaam voor de muziek van zwarten in de VS tijdens de jaren 1940/1950, waaruit later de doo-wop en rockmuziek is ontstaan. R&B is een begrip dat werd geïntroduceerd door het Amerikaans weekblad voor de muziekindustrie, Billboard Magazine. Het blad werd in 1894 door William Donaldson & James Hennegan opgericht als Billboard Advertising en wou het begrip “race music”, dat aanstootgevend werd bevonden, vervangen. Uit een allegaartje van uiteenlopende muziekgenres als gospel, boogiewoogie, jazz en blues ontwikkelde zich een nieuw soort van dansbare muziek, die eerst met het racistische begrip "race music" werd omschreven. De typische instrumenten van het genre waren de trompet, de saxofoon en de elektrische gitaar. Als dansmuziek loste de R&B de swing af. De belangrijkste vertegenwoordigers van het genre waren aanvankelijk T-Bone Walker, Muddy Waters en B.B. King. Zij werden opgevolgd door meer door de gospel beïnvloede musici als Aretha Franklin, Ray Charles en Wilson Pickett of door meer naar de rock 'n' roll neigende musici als Fats Domino en Chuck Berry.  

SAMUEL COOK aka SAM COOKE (1930-1964)

SAMUEL “SAM” COOK werd in 1930 geboren in Clarksdale (Mississippi), maar verhuisde al snel met zijn ouders naar Chicago, waar zijn vader Reverend Charles Cook Sr. een Baptist minister werd bij de Church of God in Christ. Eerst met familieleden en later met de Highway QC's zong Cook gospel, totdat hem toen hij 15 was, gevraagd werd om de opvolger te worden van RH Harris bij de legendarische gospel groep, The Soul Stirrers.

In 1956 bracht Samuel Cook zijn eerste popsingle onder de naam van Dale Cooke uit. In 1957 voegde hij een “e” toe aan zijn naam, om een nieuwe start in zijn leven aan te geven. Zijn debuut single en zijn eerste grote hit had hij in 1957 met "You Send Me". Sam schreef het nummer, maar gaf het aan zijn jongere broer LC, die de originele familiespelling "Cook" gebruikte, omdat hij niet wilde dat zijn eigen uitgever profiteerde van het lied. De B-kant was een cover van "Summertime", dat in hij in 1957 al opnam voor het album ‘Songs by Sam Cooke’. Het werd in 1934 geschreven door George Gershwin en in 1935 opgenomen door Abbie Mitchell voor de musicalopera “Porgy and Bess”. In 1960 richtte Cooke zijn eigen platenlabel SAR Records op, waarbij onder anderen de artiesten The Simms Twins, The Valentinos (een van hun singles was "It's all Over Now" dat door de Rolling Stones gecoverd werd), Bobby Womack en Johnnie Taylor zich aansloten.

Cooke stierf op 11 december 1964 onder onduidelijke omstandigheden in een hotel in Los Angeles. Hij werd neergeschoten door Bertha Franklin, manager van het hotel Hacienda waar Cooke op dat moment verbleef, nadat hij dronken en halfnaakt haar kantoor binnenstormde, vragend naar de vrouw met wie hij  eerder naar zijn motelkamer was gegaan. Franklin verklaarde dat ze Cooke had neergeschoten uit zelfverdediging. De vrouw die samen met Cooke het hotel binnenging, Elisa Boyer, verklaarde dat ze dacht dat Cooke haar wilde verkrachten. Toen Cooke zich daarna naar de badkamer begaf greep Boyer haar kleren en nam toen volgens eigen zeggen in de haast ook enkele kledingstukken van Cooke mee. Boyer rende eerst naar het kantoor van de manager, Bertha Franklin. Het duurde voor Boyer echter te lang voordat Franklin reageerde en dus besloot Boyer het motel uit te rennen. Ze rende naar een telefooncel waar ze de politie belde, nog voordat Cooke was neergeschoten.

Het verhaal van Boyer wordt echter in twijfel getrokken. Haar verhaal toont verschillen met verhalen van andere getuigen. Zo had Cooke 5000 dollar bij zich, maar die is nooit teruggevonden. Ook is Boyer kort hierna gearresteerd voor prostitutie. Veel mensen geloven daarom dat Boyer erop uit was om Cooke te beroven en dat Cooke hierna, kwaad en dronken, naar de manager stapte om te vragen waar ze was. Deze manager was vermoedelijk een pooier die in het complot zat.

Postuum verschenen nog enkele singles van Cooke. Hier scoorde hij in 1986 nog een nummer 1-hit met “Wonderful World”. In datzelfde jaar werd hij lid van de Rock and Roll Hall of Fame. Later werd hij ook nog opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame.

Cooke heeft invloed gehad op een groot aantal muzikanten. Enkele van deze muzikanten zijn: Rod Stewart, The Rolling Stones, The Animals, Simon and Garfunkel, Van Morrison, James Taylor, The Beatles (met name John Lennon), John Mayer, Bruce Springsteen, Bob Marley, The Band, Steve Perry, Marvin Gaye, Otis Redding, Lou Rawls, Al Green, The Temptations, Aretha Franklin, Mavis Staples, Ben E. King, Billy Joel, Seal, Tina Turner en The Afghan Whigs

Sam Cooke’s dochter uit zijn tweede huwelijk met Barbara Campbell, Linda Cooke Womack, geboren in 1952, is een singer-songwriter en vormde in de jaren tachtig met haar echtgenoot Cecil Womack het zangduo Womack and Womack, dat vooral bekend is van de hit “Teardrops” uit 1988.

SPOTLIGHT ON SAM COOKE

‘Spotlight on Sam Cooke’ is Koko-Mojo compilatiealbum #159, met 20 solo opnames van Sam Cooke en vijf van The Soul Stirrers (waarvan twee met Cooke als lead zanger), aangevuld met nummers die Cook schreef voor The Simms Twins, Johnny Taylor en The Falcons. The Soul Stirrers was een gospelmuziekgroep met een carrière van meer dan tachtig jaar. De groep was een pionier in de ontwikkeling van de kwartetstijl van gospel en had een grote invloed op soul, doo-wop en Motown. De groep werd gevormd door (Silas) Roy Crain, die zijn eerste kwartet in 1926 in Trinity, Texas, vormde. Na zijn verhuis naar Houston, sloot hij zich aan bij een bestaande groep op voorwaarde dat de naam zou veranderen in "the Soul Stirrers". Een van de leden van die groep was RH (Rebert) Harris, die al snel de muzikale leider werd. Rebert Harris, ook uit Trinity, bracht verschillende veranderingen aan die de zang van gospelkwartet in het algemeen beïnvloedden. Hij gebruikte een falsetstem die zijn antecedenten had in de Afrikaanse muziek, maar die nieuw was in de populaire jubileumzangstijl van die tijd. Hij was de pionier van de "swing lead". Die innovatie leidde ertoe dat de Soul Stirrers, hoewel nog steeds een kwartet genoemd, vijf leden kregen.

Ze namen hun eerste nummers op in 1926 en openen hier met twee gospel nummers “Jesus Gave Me Water” en “Touch the Hem of His Garment”,die ze begin fifties voor Speciality opnamen. Op de andere nummers doet Paul Foster of Jimmy Outler de lead zang. De tweeling Bobbie en Kenny Simms werden geboren in 1937 in Elba, Louisiana. “The Smile” is een Cooke nummer uit 1962. The Falcons werden opgericht in 1955 in Detroit, Michigan. Hun samenstelling veranderde regelmatig. Hun “Pow! You’re in Love” is een heel soulvol. Soul zanger Johnny Taylor (1937-2000) was lid van de gospel groep The Highway QC’s. Hij verving in 1957 Sam Cooke bij The Soul Stirrers. Zijn “Rome (Wasn’t Built in a Day)” schreef Cooke in 1962.

De nummers die Sam Cook hier onder zijn eigen naamt zingt, zijn niet zijn bekendste en niet enkel de nummers die hij zelf schreef. In nummers als “Win Your Love for Me” en “Happy in Love” herken je zijn typische zangstijl. Verder zingt hij hier ook de traditional “Swing Low, Sweet Chariot”, Willie Dixon’s “Little Red Rooster” en “Shake, Rattle and Roll”. Dat Cook van feesten hield bewijst hij met “Having a Party”, “Movin’ and Groovin’” (een nummer dat Cook schreef met Rawls), “The Twist” en “That’s It, I Quit, I’m Movin’ On”.    

‘Spotlight on Sam Cooke’ is een compilatiealbum met 20 originele solo Sam Cooke nummers uit de jaren 1950/1960, die staan voor swingende R&B en Soul én acht nummers van Cooke die hij schreef voor The Shimms Twins, Johnnie Taylor en The Falcons. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis van vooral zwarte muzikanten in Amerika, dat de basis is van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

 

Tracklist/Credits: 01. Jesus Give Me Water – The Soul Stirrers, feat. Sam Cooke  (Campbell) / 02. Touch the Hem of His Garment - The Soul Stirrers, feat. Sam Cooke (Cook) / 03. Love You Most of All* (Campbell) / 04. Win Your Love for Me* (Cooke) / 05. Running Wild* (Gibbs, Grey, Wood) / 06. Long, Long Ago* (Bayly) / 07. Happy in Love* (Cook) / 08. Comes Love* (Brown, Stept, Tobias) / 09. I’ve Got A Right to Sign the Blues* (Arlen, Koehler) / 10. Mary, Mary Lou* (Mangiaracina) / 11. No One (Can Ever Take Your Place)* (Campbell) / 12.  Wade in the Water - Soul Stirrers, feat. Paul Foster (Cooke, Alexander) / 13. If I Had You* (Alexander, Cooke) / 14. Swing Low, Sweet Chariot* (traditional) / 15. Just for You* (Cooke) / 16. Jesus Be a Fence Around Me - The Soul Stirrers, feat. Jimmy Outler (Cooke) / 17. He’s Been a Shelter for Me - The Soul Stirrers, feat. Paul Foster (Cooke, Alexander) / 18. Pow! You’re in Love - The Falcons (Cooke) / 19. Having a Party* (Cooke) / 20. Moovin’ and Groovin’* (Cooke, Rawls) / 21. The Twist* (Hank Ballard) / 22. That’s It, I Quit, I’m Movin’ On* (Del Serino, Roy Alfred) / 23. A Whole Lotta Woman* (Alexander, Jordan) / 24. The Smile – The Simms Twins (Brown, Cooke) / 25. Rome (Wasn’t Built in a Day) – Johnny Taylor (Cooke) / 26. Ain’t That Good News (Cooke) / 27. Little Red Rooster (Dixon) / 28. Shake, Rattle and Roll (Charles E. Calhoun) - *performed by SAM COOKE